Willem Petrus van den Brink

Willem Petrus (Wim) van den Brink is geboren in Leiden op 27 maart 1912. Hij was de tweede zoon van Hermanus Jacobus Christoffel van den Brink en Elisabeth Johanna Lut. Wim had een 4 jaar oudere broer (mijn vader) en een 4 jaar jonger e zuster.

willempetrus3.jpg

Mijn oom heb ik nooit gekend. Toen ik werd geboren, was zijn leven 2,5 jaar eerder op brute wijze beëindigd. Er werd in ons gezin niet echt over oom Wim gesproken. Desondanks kan mij enkele situaties herinneren die op mij, als kleine jongen, veel indruk hebben gemaakt.

Mijn moeder had in haar kerkboek een bidprentje van Wim . Op de achterkant stond o.a. dat hij met 80 anderen in de buurt van Tarakan om het leven is gebracht. In mijn beleven heb ik dat wel honderden keren gelezen.

Tot diep in de vijftiger jaren was de sfeer tijdens de dodenherdenking zeer bedrukt. Ik heb dat toen als zeer beklemmend ervaren.

Jaren later vertelde mijn vader dat hij een bericht dat hij had ontvangen met de vraag om ter ondersteuning van een ereveld, welke ereveld is mijn onbekend, een financiële bijdrage te geven. Hij vond dat er geen relatie bestond een ereveld en een “zeemansgraf”. Ik denk dan ook dat hij met het initiatief om een gedenkplaat te realiseren zeer content zou zijn geweest.

willempetrus2.jpgwillempetrus1.jpg

oktober 2011 J.H.G. van den Brink