Tarakan

Foto’s gemaakt op het eiland Tarakan door Dr. Ing. A.J. Bonke (Hans)

Door een foto in het blad de Moesson is de commissie in contact gekomen met historicus en archeoloog Hans Bonke. Hij houdt zich bezig met gemeenschappelijk erfgoed in zuidoost Azië en de laatste jaren steeds meer met de 19e eeuw en de Tweede Wereldoorlog.

Hans Bonke raakte betrokken bij Tarakan toen een bevriende Indonesische journalist Iwan Sentoso enkele jaren geleden een boek over Tarakan wilde schrijven (Tarakan: an Indonesian Pearl Harbor). De gemeente Tarakan benaderde via Iwan een collega van Hans (Tinia Budiati, destijds directeur van het historisch museum in Jakarta) om advies te geven over de bescherming van het (oorlogs-)erfgoed op het eiland, het museum en de plannen om het oorlogtoerisme te stimuleren.

Tinia en Hans zijn naar Tarakan gevlogen en waren diep onder de indruk van het erfgoed en de plannen.

Hans kwam in aanraking met Bas Kreuger (directeur van het Vestingmuseum in Naarden) en zijn samen een project in het kader van erfgoed van de oorlog begonnen. Met als resultaat de prachtige website http://www.tarakan.nl

Tijdens één van hun bezoeken hebben ze foto’s gemaakt en een video cd. Deze video is in maart 2009 gemaakt door de dienst Cultuur en Tourisme van de gemeente Tarakan. Bij hun bezoek bleek dat de Marine enkele weken daarvoor was begonnen met de aanleg van een haven op de locatie van de kustbatterijen Peningki en Karungan en leek het Hans zinvol om zo snel mogelijk een videodocumentatie te maken.

Hans schrijft “Tarakan is een volkomen vergeten episode in Nederland en Indonesië” en daarbij sluit hij aan op de opmerking van deze site “Jangan Lupa”, dat het nooit mag worden vergeten!

Hierbij een kleine impressie van de film. Deze film van de gemeente Tarakan mogen we door bemiddeling van Hans Bonke gebruiken:

You must install Adobe Flash to view this content.