Albert Jozeph Franciscus (Jos) Schreuder

Op 8 april 1909 in Wahai (Ceram) is Jos Schreuder geboren. Hij groeide samen met zijn oudere zussen Liza en Rieka op. Zijn vader Franciscus, ook KNIL militair, had jaren eerder Maastricht verlaten en vertrok naar Indonesië. Hij trouwde daar de inlandse vrouw Mina Kartodikromo.

Jos volgde tot april 1927 de HBS. In zijn vrije tijd was hij keeper bij het voetballen, speelde tennis en biljart. Na de HBS diende Jos in het leger. De eerste 3 jaren als Fuselier (aanbevolen militair) en werd hij geplaatst bij de kaderschool. Hij vervolgde zijn militaire loopbaan als Infanterist, Sergeant en op 1 januari 1941 werd hij benoemd tot Sergeant Majoor Instructeur.

Op 5 januari 1937 in Samarinde trouwde hij met Alletta Claassen. Ze leefden in Batavia waar ze in 1939 de trotse ouders werden van hun zoon Franciscus (Frans). Later verhuisden ze naar Tjimahi. Hier werd in 1940 hun dochter Truus geboren. Toen Jos vertrok naar Tarakan was zijn vrouw zwanger van hun 3e kind.

In de oorlog begint Alletta haar zoektocht naar haar man. Alletta wordt ziek en haar broer Wim helpt haar met haar zoektocht. Op 25 augustus 1947 in Makassar overlijdt Alletta. Wim en zijn vrouw Ida Claassen – Claproth nemen de zorg van de kinderen tot zich in hun gezin.

Op 27 december 1945 wordt van het Rode Kruis bericht ontvangen over de zoektocht. Het resultaat is helaas teleurstellend en verdrietig, de omstandigheden erbarmelijk en mensonterend. Op 19 januari 1942 is Jos overleden op 32-jarige leeftijd. Te jong om zijn 2e dochter Christine Elizabeth (Lies) op 5 april geboren zien worden.

Zijn zussen Liza en Rieka hebben de respectabele leeftijd van 102 respectievelijk 94 bereikt. Onze vader, schoonvader, broer, zwager, opa…… Hij had wel 100 kunnen worden!

Tarakan 19 januari 1942 – Jangan lupa… dat het nooit mag worden vergeten… dat hìj nooit mag worden vergeten.

Namens de nabestaanden,
januari 2012 – Zijn kleindochter Foekje

 

scannen0002.jpg

A.J.F. Schreuder, de derde man zittend van rechts

scannen0001.jpg

Albert Jozeph Franciscus Schreuder