Onthulling

Op donderdag 19 januari 2012 onthulde Wieteke van Dort een monument met de namen van de militairen (Nederlanders en Indonesiërs) van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger die na de capitulatie bij de verdediging van het eiland Tarakan in Nederlands-Indië op brute wijze aan boord van een Japans oorlogsschip werden omgebracht en een zeemansgraf vonden op 19 januari 1942.

Om 13:00 uur begon de ceremonie. Deze werd muzikaal omlijst door Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’. Hieronder een fragment opgenomen door Louise van de Ruit-Berghout.

please install the flash player

Mooie woorden werden gesproken door de president van Raad van Bestuur Mr. R.S. Croll, Willem Plink en  Bouwke Jans. Wieteke van Dort droeg “Ode aan een Indië veteraan” voor en Rob Berghout sprak een gebed uit.

1.jpg

Daarna liepen alle genodigden naar buiten om de onthulling bij te wonen. Het had de hele tijd geregend, maar het was droog op het moment van alle bezigheden buiten. Vele kransen en bloemstukken werden gelegd door jong en oud.

2.jpg

Het Wapen der Artillerie leverde een bijdrage aan de onthulling met de aanwezigheid van een detachement. Het Regiment van Heutsz steunde de plechtigheid met onder meer een erewacht.
3.jpg
Daarna was er een gezellig samenzijn in de tent. Er waren maar liefst ruim 260 aanwezigen. Daarvan waren er 110 nabestaanden.

4.jpg
Het aantal positieve reacties was enorm. Voor vele nabestaanden ging hun grootste wens in vervulling. Voor hen is er eindelijk een grafsteen waar ze hun dierbare kunnen gedenken. Namen zijn voor nabestaanden altijd en steeds weer het enige dat nog overblijft als zichtbare, hoorbare en herdenkbare herinnering aan hen, hun dierbare familieleden, die hun leven gaven in de oorlog.

Jangan Lupa – dat het nooit mag worden vergeten!

Foto’s door: Louise van de Ruit-Berghout (www.lvdr-fotografie.nl), John Storm van Leeuwen, Jan Berghout en Hennie Kosse-Koops