Pieter Arie Eikelenboom

Geboren in de familie A.F. Eikelenboom op 22 december 1918,
Adres: Lopikerweg-Oost 55 te Lopik.
Hij was bijna 19 toen hij in 1937 werd hij opgeroepen, voor de dienstplicht. Hij heeft zijn militaire opleiding gekregen te Nijmegen, bestemd voor het N.O.I. (Nederlands- Oost-Indisch Leger). Daar is hij heengegaan voor het uitbreken van de oorlog in mei 1940.

1.jpg

Op 22 mei 1939 schreef hij aan zijn familie dat hij per schip ss. “ Dempo “ naar Nederlands-Indië zou gaan. Maar eerst zou hij nog een bezoek brengen aan Bronbeek, waar veel te bezichtigen was, o.a. klewangs.
Na Southamptopn is het schip op 26 juni 1939 aangekomen in Lissabon.
Dat vond hij prachtig, met veel zon, monumenten, schilderachtige plaatsen, “en als je 20 centimes fooi gaf, bogen ze voor je als een knipmes.” (die waarde kwam toen omgerekend overeen met 1 cent). Hij gaat verder “de dolfijnen zwommen daar volop rondom het schip.”
De eerste kennismaking met Indië was in de haven van Sabang, op de punt van Sumatra. “De bananen zijn er goedkoop, een heel verschil met Holland.” Pieter Arie werd uiteindelijk ingekwartierd op het olie eiland Tarakan. Nadat Japan geleidelijk aan bezig was gebiedsdelen in Azië te veroveren, o.a. delen in China, had het land zich toegelegd op verovering van olie voorraden en andere vitale grondstoffen. Begin december 1941 begon Japan met diverse landen in Azië aan te vallen, en ook Hawaii, en er ontstond oorlog. De overmacht van de Japanse vijand was te groot. De Flippijnen, Singapore en daarna Nederlands-Indië werden onder de voet gelopen. Piet Eikelenboom was gelegerd bij kustbatterij Karoengan of Peningki ter hoogte van de ingang van de haven van Tarakan.

In die strijd is Piet Eikelenboom bij de plaats Tarakan, krijgsgevangen gemaakt. Tarakan was van strategisch belang, vanwege grote olievoorraden. Deze olie voorraden werden in opdracht van het militaire gezag vernietigd voordat de jappen een voet aan wal zetten. Wat er daarna is gebeurd is niet helemaal duidelijk.

Er wordt beweerd dat hij betrokken was bij de verdediging van de haven en als wraakneming op het beschieten van 2 Japanse mijnenvegers, krijgsgevangene is gemaakt. Er is geen graf van hem, maar waarschijnlijk is hij met vele andere gevangenen op een Japans oorlogsschip beland. Dat Japanse schip is gezonken. Een andere versie is dat hij gefusilleerd is door de Japanse vijand.

2.png

April 2011 – Piet van den Berg