Willem Berghout

Opa Willem

Mijn opa Willem is gesneuveld in de oorlog. Ik vertelde dat natuurlijk aan mijn beste vriendinnetje als klein meisje. Het woord was “gesneuveld”, want zo heet dat dan in een oorlog. Ik legde daarbij natuurlijk wel uit dat dat vermoord betekende.

opa_en_oma.jpg

Op de foto staat een mooie blanke man naast mijn omaatje. Wie was hij toch en wat was er gebeurd? Thuis werd er nooit over gepraat. Over de oorlog niet (behalve als we ons eten niet op wilden eten). En af en toe kwam er een herinnering boven bij mijn ouders en hoorde je wat flarden van een verhaal. Een realiteit die mijn generatie zich nooit zal kunnen voorstellen.

Toch ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest. In mijn Indische achtergrond, maar ook hoe dat nou precies zat met mijn opa. Wat is dat toch met een monument? En waarom krijgt mijn vader het maar niet voor elkaar?In deze tijd van internet en over-communicatie ben ik eens gaan speuren en er is heel wat te lezen over deze mini D-day zoals meneer Beltman het zo mooi omschrijft. Ook heb ik eindelijk alle stukken van mijn vader gekregen. … Mannen van de landmacht met een zeemansgraf.

opapap2.jpg

Inmiddels kan ik het verhaal dromen, weet ik precies wat er heeft gespeeld en ben ik zo blij dat we nu zover zijn dat we heel dichtbij een gedenkplaat zijn (hierover later uiteraard meer). Geen briefje meer dat hij is afgemaakt, maar dat hij een waardige plaats heeft, waar ik met mijn familie heen kan en mijn kinderen over kan vertellen.Helaas blijft mijn opa Willem iemand die ik nooit zal leren kennen. Maar ik zie de gelijkenis met mijn vader. Ik zie op de foto’s een stoere blanke man die zo trots is op zijn kinderen. Wim noemt hij zichzelf op de achterkant van de foto’s.

groep1.jpg
Ik weet eigenlijk ook niet wanneer hij naar Indonesië is vertrokken. Had ik mijn omaatje maar uitgehoord toen ze nog leefde. Maar “soedah” (laat maar) zal het dan zijn geweest. Mijn opa en oma hebben in ieder geval gezorgd voor een enorm nageslacht. Zij hebben vier kinderen (mijn vader, tante Elly, tante Anna, oom Jan) gekregen. Tante Anna overleed helaas al vroeg. En mijn oom Jan is geboren in mei 1942. Hij heeft zijn vader zelfs nooit gekend.

Deze vergeten oorlog gaat op de kaart: voor het nageslacht, voor alle andere mannen en voor mijn opa.

18-03-2011 Jaqueline